Fransk biffgryta med puylinser

15 maj, 2010, 22:16

4 personer

Tid: 2 timmar

Det sprider sig en ljuvlig doft i köket när den här grytan långsamt puttrar sig allt mörare. En varning dock: Det här är den typ av mat man inte slutar äta förrän sista gnuttan är uppskrapad från kastrullbotten …

100 g rökt sidfläsk

2–3 gula lökar

2 morötter

1 kg högrev (eller ytterlår av nöt)

1 tsk timjan

1 flaska rödvin

5 dl oxfond eller -buljong

2 dl sköljda puylinser

2 tomater

100 g sockerärter

1 msk honung

1 msk rödvinsvinäger

salt, peppar

Strimla fläsket. Skala och grovhacka löken. Skala och slanta en morot. Bryn allt i en rejäl gryta. Grovtärna under tiden köttet och lägg i kastrullen. Lägg i timjan och häll på vin och fond/buljong. Låt puttra under lock på svag värme i cirka 1 timme. Skumma med en hålslev.

Lägg i linserna och den andra slantade moroten, koka på svag värme i 20 minuter. Tärna tomat och sockerärter i mindre bitar och låt puttra med de sista minuterna.

Smaka av grytan en sista gång med honung och vinäger, salt och peppar.

Suzanne RibbingSuzanne Ribbing

Print Friendly and PDF Dela på Facebook 0
Annons
Annons