Fransk biffgryta med puylinser

15 maj, 2010, 22:16

4 personer

Tid: 2 timmar

Det sprider sig en ljuvlig doft i köket när den här grytan långsamt puttrar sig allt mörare. En varning dock: Det här är den typ av mat man inte slutar äta förrän sista gnuttan är uppskrapad från kastrullbotten …

100 g rökt sidfläsk

2–3 gula lökar

2 morötter

1 kg högrev (eller ytterlår av nöt)

1 tsk timjan

1 flaska rödvin

5 dl oxfond eller -buljong

2 dl sköljda puylinser

2 tomater

100 g sockerärter

1 msk honung

1 msk rödvinsvinäger

salt, peppar

Strimla fläsket. Skala och grovhacka löken. Skala och slanta en morot. Bryn allt i en rejäl gryta. Grovtärna under tiden köttet och lägg i kastrullen. Lägg i timjan och häll på vin och fond/buljong. Låt puttra under lock på svag värme i cirka 1 timme. Skumma med en hålslev.

Lägg i linserna och den andra slantade moroten, koka på svag värme i 20 minuter. Tärna tomat och sockerärter i mindre bitar och låt puttra med de sista minuterna.

Smaka av grytan en sista gång med honung och vinäger, salt och peppar.

Print Friendly and PDF Dela på Facebook 0
Annons
Annons