Inlägg taggade med ‘vinprovning’

Vinkunskap på Restaurangakademien

15 november, 2013, 16:11

20131115-162231.jpg
Igår fick jag sitta snällt i skolbänken i hela 5 timmar på Restaurangakademien och lära mig om världens viner. Vilken dröm.
Läraren var otroligt duktiga och kunniga Michel Jamais som jobbat som kock, kökschef och sommelier i över 17 år.
Han skriver bl.a för Livets Goda och har kurser på Restaurangakademin, Grythyttan och på många fler ställen i landet.

20131115-155516.jpg

Mat upptar 93 % av hela min vakna tid. Och med matlagning följer såklart en intresse för viner.
Visst har man lite aning om hur man ska tänka gällande mat och vin i kombination men jag har länge velat få en introduktion i vinets värld. Man vill liksom ta allt från början- de kändaste druvorna, vingårdarna, vinområden, reda ut de vanligaste begreppen. Och få lov att ställa sina frågor och funderingar till någon som kan svara på ALLT om viner…

20131115-155525.jpg
Michel förklarar skillnaden på lagra vin i ståltank eller i ekfat:
”Man kan jämföra det med att koka eller grilla kött. När man lagrar i ståltank tar inte vinet smak av tunnan precis som när man kokar ett kött i kastrull. Grilla däremot ger köttet massor av grillsmak och rökighet från träet, precis som att lagra i ekfat”

20131115-155543.jpg

Vi provade 17 viner. Allt från Riesling till Pinot Noir. Sen sov man gott.
Tack för en väldigt bra kurs!

20131115-155551.jpg

 

 

Victoria NordströmVictoria Nordström

Igår kväll var vi inbjudna att närvara vid premiären av Grand Hôtels nya vinklubb under ledning av chefssommelieren Lasse Solum. Vi fick se oss omkring i den anrika vinkällaren med över 1800 olika viner, däribland dyrgripar som Mouton Rothschild från hotellets öppnings år 1874 och Pol Roger från Champagneåret 1914. Lagervärdet för hela vinkällaren ligger på 7 miljoner!!! Medlemskapet är kostnadsfritt och Lasse Solum kommer erbjuda unik fakta om viner i nyhetsbrev. Vinprovningarna, kommer hållas en gång i månaden, antalet deltagare är begränsad till 10 personer vid varje provningstillfälle. Vid varje tillfälle provas 6–8 viner till en kostnad av 2000–3000 kr per person beroende på tema.

Suzanne RibbingSuzanne Ribbing

Ost & Vin med Ia Orre

23 mars, 2012, 10:03

I onsdags var det åter dags för Ia Orre och Anders Karlsson att hålla en ost- och vinprovning i NKs saluhall. Vi tog chansen att följa med och njuta av franska viner och ostar, då kvällens tema var Tour de France.

Ungefär sex gånger om året går Ia och Anders ihop och håller i en exklusiv provning i NKs saluhall. Varje gång är det ett nytt tema som följer säsongen och i onsdags var det som sagt Frankrike som fick stå i fokus.

Vi välkomnades med ett glas Bollinger Spécial Cuvée Brut och till det fick vi en ”Chèvre frais et tomates confits”, getost med torkade tomater. Det var väldigt gott och passade fint ihop, se bilden nedan:

- Champagne funkar alltid och försäljningen ökar ständigt, berättade Elle Mat & Vins vinskribent Ia.
Ia är en av Sveriges första diplomerade kvinnliga sommelier och har bland annat arbetat på Gran Hôtel i Stockholm.
Anders som har hand om osten arbetar på NK Saluhall och den här mannen kan sina ostar, han har tävlat i det internationella världsmästerskapen i ostkunskap.


Vi fick smaka osten Mimolette, den var väldigt smarrig.



Ostarna vi smakade var, fr. vänster (börjar med den lilla halvmånen): Cabécou de Rocamadour AOP, Lingot Saint Nicolas, Camembert de Normandie AOP, brie de Melun, Langres AOP, Ossau-Iraty AOP, Beaufort AOP, Roquefort AOP Rouergue, Fourme d´Ambert AOP Auvergne.
Jag älskar ost och alla var såklart goda, men om jag ska välja några favoriter så det de jag har skrivit i fetstil.


Några tips som jag snappade upp under kvällen:

1. Torr cider funkar till mycket svensk mat, testa gärna. Vi fick prova en superfin som hette Sydre Argllette (vi fick prova många viner som inte var med från början, väldigt generöst och roligt.)
2. Om du har svårt för matchning av vin & ost, tänk regionalt. Köper du vin från Loire – vad produceras det för ostar i det området? Då är både producerade i samma terroir vilket gör att de med största sannolikhet funkar ihop!

3. Lägg aldrig ost i platspåse, lägg den i en tupperware eller liknande där det finns luft.

Provningen med Ia och Anders var väldigt trevlig. De funkade så bra ihop och nästan avslutade varandras meningar. Ia öppnade ett par viner som inte var med i provningen egentligen, men för att visa hur olika viner lockar fram olika smaker i ostarna.

Tycker du det låter intressant håller de i nästa provning den 18 april, mellan 18-20 på NK Saluhall. Då kommer det handla om vårostar från hela Europa och Ia kommer sätta ihop ett blandat vinpaket som passar till!

 

 

Rebecca WictorRebecca Wictor

Ost & Vin med Ia Orre

23 mars, 2012, 10:03

I onsdags var det åter dags för Ia Orre och Anders Karlsson att hålla en ost- och vinprovning i NKs saluhall. Vi tog chansen att följa med och njuta av franska viner och ostar, då kvällens tema var Tour de France.

Ungefär sex gånger om året går Ia och Anders ihop och håller i en exklusiv provning i NKs saluhall. Varje gång är det ett nytt tema som följer säsongen och i onsdags var det som sagt Frankrike som fick stå i fokus.

Vi välkomnades med ett glas Bollinger Spécial Cuvée Brut och till det fick vi en ”Chèvre frais et tomates confits”, getost med torkade tomater. Det var väldigt gott och passade fint ihop, se bilden nedan:

- Champagne funkar alltid och försäljningen ökar ständigt, berättade Elle Mat & Vins vinskribent Ia.
Ia är en av Sveriges första diplomerade kvinnliga sommelier och har bland annat arbetat på Gran Hôtel i Stockholm.
Anders som har hand om osten arbetar på NK Saluhall och den här mannen kan sina ostar, han har tävlat i det internationella världsmästerskapen i ostkunskap.


Vi fick smaka osten Mimolette, den var väldigt smarrig.



Ostarna vi smakade var, fr. vänster (börjar med den lilla halvmånen): Cabécou de Rocamadour AOP, Lingot Saint Nicolas, Camembert de Normandie AOP, brie de Melun, Langres AOP, Ossau-Iraty AOP, Beaufort AOP, Roquefort AOP Rouergue, Fourme d´Ambert AOP Auvergne.
Jag älskar ost och alla var såklart goda, men om jag ska välja några favoriter så det de jag har skrivit i fetstil.


Några tips som jag snappade upp under kvällen:

1. Torr cider funkar till mycket svensk mat, testa gärna. Vi fick prova en superfin som hette Sydre Argllette (vi fick prova många viner som inte var med från början, väldigt generöst och roligt.)
2. Om du har svårt för matchning av vin & ost, tänk regionalt. Köper du vin från Loire – vad produceras det för ostar i det området? Då är både producerade i samma terroir vilket gör att de med största sannolikhet funkar ihop!

3. Lägg aldrig ost i platspåse, lägg den i en tupperware eller liknande där det finns luft.

Provningen med Ia och Anders var väldigt trevlig. De funkade så bra ihop och nästan avslutade varandras meningar. Ia öppnade ett par viner som inte var med i provningen egentligen, men för att visa hur olika viner lockar fram olika smaker i ostarna.

Tycker du det låter intressant håller de i nästa provning den 18 april, mellan 18-20 på NK Saluhall. Då kommer det handla om vårostar från hela Europa och Ia kommer sätta ihop ett blandat vinpaket som passar till!

 

 

Rebecca WictorRebecca Wictor

Rosa fynd

27 oktober, 2011, 12:10

 

Nu är det november, grått, ruggigt och kallt. Vi på redaktionen piggade upp oss med att prova ett gäng rosa bubblor under ledning av vår dryckesexpert Ia Orre. Vi hittade ett riktigt fynd – Gardo & Morris Brut Rosé (nr7732) från Nya Zeeland för bara 109 kr. Extra plus för den snygga flaskan!

 

Suzanne RibbingSuzanne Ribbing