Inlägg taggade med ‘surdeg’

Provlagning och brödbak

10 februari, 2014, 16:02

IMG_3877

Igår hade jag en så himla härlig söndag. Jag provlagade två desserter till magasinet och satte en surdeg som jag sedan bakade ut på kvällen. Och allt blev lyckat. Om vi börjar med brödet så får vi gå ett par dagar tillbaka när jag först blandade lite ekologiskt rågmjöl och vatten i en burk, som jag tömt varje dag på 2/3 och fyllt på med nytt. För ett ge surdegen energi.

I går var det äntligen dags att baka på den. Jag följde då Sebastien Boudets recept som ni hittar här:

Det är verkligen enkelt och nu kan jag säga att det blir väldigt bra också. Jag lät mitt bröd stå i kylen i ”bara” 10 timmar och jag tror det faktiskt skulle mått bra av att jäsa några till. Så nästa gång blir det längre jästid. Men det smakade supergott! Och är verkligen superenkelt att få till. Så prova!
IMG_3881IMG_3880

Sen var det dags att göra jordgubbsglass och en cheesecake med salt karamell och choklad. Och både recepten var väldigt enkla, det gick snabbt att göra. Glassen tog 20 minuter och cheesecaken 30. Idag har vi provat den sistnämnda och ALLA tyckte den var supergod. Och väldigt mäktig :) Botten är gjord av Oreo-kakor och smör… mums. Dessa recept kommer i nummer 3 av ELLE mat & vin som finns i affär den 22 april. Gör som jag och spara dem, de är verkligen toppenrecept och kan varieras enkelt med olika smaker/bär osv.

IMG_3878

IMG_3883

Surdegens dag

13 april, 2012, 10:04

Surdegsdagen. Lördagen den 14 april är numera ägnad åt vår populära surdeg. För att fira det har OHB Nordica återupplivat det så kallade surdegsbrevet – fast online. Tanken är att du ska dela med dig av din surdeg och sen följa degens liv på nätet.

 

<strong>Det sägs att det </strong>första surdegsbrevet tog fart för en sisådär sex tusen år sedan. Det startades i Egypten och blev snabbt ett populärt fenomen. Då skickades den i en kruka. Nu tar OHB Nordica surdegstrenden till en ny nivå och startar surdegsbrevet.se. På hemsidan registrerar du dig själv och din surdeg, sen kan folk be om en del av din deg. När du skickat iväg den ska mottagaren registrera det på hemsidan och du ska kunna följa din deg.

<strong>De har även</strong> bett Urban Deli och ”Kalasgott” att starta varsin deg som allmänheten kan ta del av via hemsidan.
– Snart är Levain-brödet lika populärt som Skogaholms-limpan. Vår ambition är att skapa och levandehålla surdegskedjor som går över geografiska gränser, säger Sara Frelin Ekvall, kommunikationsansvarig på OHB Nordica.

<strong>
I samband med det </strong>släpper OHB Nordica även sin Hercules. En kraftfull köksmaskin som de menar passar bra till surdegsbaket.

<strong>Om ni inte redan har</strong> en surdeg så kan ni alltså gå in på surdegsbrevet.se och be om en.
Trevlig surdegsdag!

Rebecca WictorRebecca Wictor