Inlägg taggade med ‘sallad’

Asiatiskt skaldjurssallad

16 mars, 2014, 11:03

ellemv0703 fisk2.indd

Asiatiskt skaldjurssallad

4 personer

Tid: 15 minuter

En sötsyrlig, beroendeframkallande förrättsdröm! Du kan antingen välja råa skaldjur eller en färdig mix. Mixen är dock förkokt och ska i så fall bara nudda stekpannan.

400 g skaldjur (t ex pilgrimsmusslor, bläckfisk, räkor)

olja (till stekning)

marinad:

1 vitlöksklyfta

1 färsk chili

1 dl olivolja

salt

svartpeppar

1 huvud romansallad

8 rädisor

100 g morötter

100 g rättika

2 granatäpplen

dressing:

1/2 dl thailändsk fisksås

3 lime (saften)

2 chilifrukter (färsk)

2 krukor färsk koriander

1 msk socker

1/2 vitlöksklyfta

1/2 dl mild olivolja

Snabbmarinera skaldjuren, salta och peppra och stek skaldjuren hastigt i lite olja. Skölj, torka och skär salladen och blanda med dressingen. Lägg skaldjuren ovanpå och servera.

Tomat- & bönsallad

13 mars, 2014, 13:03

EMV701-TOMATER.indd

Tomat- & bönsallad

4 personer

Tid: 10 minuter + 30 minuter att stå och dra

Hur ofta är inte det enklaste godast?

1 näve bondbönor

5 msk olivolja (den bästa du har)

1 msk vitvinsvinäger

salt, svartpeppar

1 näve blandade färska örter (som basilika, dragon, slätbladig persilja)

800 g röda och gröna tomater (grovt hackade)

1/2 röd chilipeppar(i tunna strimlor utan frön)

1 zucchini (finskuren)

4 nävar blandade salladsblad (som ärtskott och babyspenat)

4 vårlökar (skivade)

200 g fetaost (grovt smulad)

Koka bondbönorna i saltat kokande vatten i 2 minuter, häll bort vattnet och låt dem svalna. Blanda olivolja, vinäger, salt och svartpeppar i en stor salladsskål. Lägg i örtkryddor, tomatbitar och chilipeppar. Låt stå och dra i 30 minuter. Lägg i bönorna och övriga ingredienser och servera.

Av: Alastair Hendy / Europapress

 

emv0904-064-1

Ceasar-inspirerad kycklingsallad

6 personer

Tid: 30 minuter

En superenkel snabbvariant av brödkrutonger är att bara rosta brödet och skära upp i fyrkanter.

3 kycklingfiléer

smör

salt och svartpeppar

2 avokado

1 rödlök

romansallad

2 dl gräddfil

4 msk lättmajonnäs

1 vitlöksklyfta

ca 1 msk pressad citronsaft

brödkrutonger (se ruta nedan)

hyvlad eller riven parmesanost

Stek kycklingfiléerna gyllenbruna i smör, salta och peppra. Lägg på ett ugnsfast fat och låt steka klart i ugnen, 200° i ca 15 minuter. Skala och skär avokadon i snygga skivor, och rödlöken i fi – na strimlor. Fördela i serveringsglas tillsammans med romansalladsbladen. Blanda gräddfi l, majonnäs, fi nhackad vitlök och citronsaft. Smaka av med salt. Skär upp kycklingfi léerna och lägg dem i glaset tillsammans med brödkrutonger, och parmesanost, och ringla över dressing. Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen.

elle0303SnabbtNY

Ljummen skockasallad med matveteabbouleh

4 personer

Här kan man fundera över ifall det fortfarande är en tabboulehsallad eftersom den inte är gjord på bulgur, utan matvete. Har du inte testat det ännu så har du nu chansen att pröva något väldigt gott.

2–4 kronärtskockor (beroende på om det är tänkt som för- eller varmrätt)

4–8 skivor serranoskinka (se ovan)

färskpressad citronsaft

4 dl matvete

4 dl grönsaksbuljong

1 näve cocktailtomater, (gärna både gula och röda)

1 knippa färsk mynta (persilja till nöds)

1 rödlök

olivolja

flingsalt och grovmalen

svartpeppar

Koka kronärtskockorna i saltat vatten med lite färskpressad citron i, minst 30 minuter, eller tills de är mjuka. Låt dem svalna och dra sedan bort bladen. Skrapa bort skägget från botten. Koka inte matvetet efter paketets anvisning. Det räcker utmärkt att bara koka upp vete och buljong, och sedan låta det hela dra i cirka 20 minuter. Blanda det avsvalnade, avrunna matvetet med halverade tomater, finstrimlad mynta, finhackad rödlök, olivolja och citronsaft. Beräkna 1 del citronsaft till 2 delar olivolja. Smaka av med salt och peppar. Denna sallad kan med fördel stå och dra en stund i kylen. Fördela några skockablad på fat eller tallrikar, lägg botten i mitten och täck med matvetesallad. Lägg serranoskinkan

0080_EMV1104.pdf

Skördesallad med friterad blomkål och persilja

4 personer

Tid: 35 minuter

Vacker, färgstark och knaprig sallad. Friterad blomkål och persilja blir som små frasiga smycken!

skördesallad:

8 rädisor (tunt skivade)

1/4 lila kålhuvud (tunt skivat)

1 stort svenskt äpple (halverat och tunt skivat)

1 finhackad chili

1 kruka koriander (går att byta ut mot till

exempel mynta eller persilja)

1 citron (klyftad)

2 nypor flingsalt

dressing:

saften från 1 lime

1 msk sesamolja

2 msk ljus soja

1 msk risvinäger

friterad blomkål och persilja:

1 litet blomkålshuvud

mjöl (lite att strö över)

4 kvistar bladpersilja (med ca 2 cm långa stjälkar)

vegetabilisk olja, t ex rapsolja (att fritera i)

1 liten bit vitt bröd

1 nypa flingsalt

frityrsmet:

1 tsk kumminfrön

1 tsk svarta senapsfrön

1 tsk svarta pepparkorn

200 g mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk curry

1/2 tsk gurkmeja

3,5 dl kallt öl

2 nypor flingsalt

Använd gärna en mandolin när du skivar grönsakerna. Blanda alla ingredienser till dressingen. Mortla fröna till ett pulver. Mixa med mjölet och bakpulvret i en bunke och tillsätt curryn och gurkmejan. Blanda väl. Tillsätt ölet sakta och rör samtidigt. Det ska bli en ganska lös frityrsmet, ungefär som ovispad grädde. Strö över 2 nypor flingsalt och ställ åt sidan. Dela blomkålen i små huvuden med cirka 2 cm-stjälkar. Skölj och torka av. Lägg bitarna i en skål och strö över lite mjöl. Ta fram en kastrull som är cirka 10–12 cm djup och värm rapsoljan till 180°. Ett tips för att få veta rätt temperatur är att lägga en bit vitt bröd i den heta oljan. Blir den snabbt gyllenbrun är det rätt temperatur. Doppa blomkålsbitarna, en i taget, först i smeten och därefter i kastrullen. Använd en hålslev och vänd runt biten så att den inte bränns på ena sidan. När den är gyllenbrun, ta upp ur oljan och lägg upp på en bit tidningspapper. Fortsätt tills all blomkål är friterad. Gör likadant med persiljan. Lägg upp salladsgrönsakerna på ett fat och blanda om. Häll över dressingen och toppa med den nyfriterade blomkålen och persiljan. Avsluta med att strö över chili, koriander och 2 nypor flingsalt. Servera med citronklyftorna.

0044_EMV1101.pdf

Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing

1 person

Tid: ca 20 min

Får du inte tag på färska edamamebönor finns det frysta i välsorterade livsme delsbutiker.

100 g edamamebönor, färska eller frysta

2 skivor pancetta (eller bacon)

1 msk hackad mandel

några blad färsk mynta

1–2 msk parmesanost (i flagor)

1/4 blodapelsin (filead)

dressing:

2 msk olivolja

1–2 tsk pressad citronsaft

salt och nymalen svartpeppar

1 krm socker

några blad mynta

1/2 vitlöksklyfta

parmesancrème:

2 msk crème fraiche

1 msk riven parmesanost

salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 250°. Koka bönorna eller tina dem om de är frysta. Låt svalna och tryck ut bönorna genom att trycka längs med långsidan. Lägg pancettan och mandeln på en bakplåt och sätt in i ugnen. Rosta några minuter medan du passar på, så att inget bränns vid. Om något går fortare, ta ut det. Lägg ingredienserna till dressingen i en mixer och mixa tills allt blir slätt. Blanda ihop ingredienserna till parmesancrèmen. Varva bönor, mynta, parmesan och blodapelsin i en stor skål. Häll över dressingen och smula över pancetta och mandel. Servera tillsammans med parmesancrèmen.

0072_EMV1201.pdf

Laxsallad med bacon, krutonger och parmesandressing

2 personer

Tid: 20 minuter

Krispigt, salt bacon lyfter salladen till ny nivå.

6 skivor bacon

2 laxfiléer

2 skivor vitt bröd

1/2 huvud krispsallad

1/4 gurka

8 små röda eller gula tomater

salt och peppar

dressing:

1 dl riven parmesanost

2 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

en skvätt färskpressad citronsaft

salt och peppar

Stek baconet krispigt i het stekpanna. Behåll baconfettet i stekpannan. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Skär brödskivorna till mindre krutonger och stek laxen ett par minuter per sida och brödet i samma panna som baconet. Skölj alla grönsaker, skär gurkan i skivor och dela tomaterna. Rör ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och toppa med bacon, lax och krutonger.

Blandad tomatsallad med Basilika

25 februari, 2014, 08:02

0121_EMV1103.pdf

Blandad tomatsallad med Basilika

4 personer

Tid: 15 min

Fruktig och aromatisk sallad som blir mycket vackrare

om man gör den med olika sorters tomater.

1 kg olika sorters tomater

dressing:

1 kruka färsk basilika (finhackad)

1/2 dl jungfruolivolja

saften från 1/2 citron

3 msk vit balsamicovinäger

1 tsk honung

flingsalt och nymald svartpeppar

Skär större tomater i mindre bitar eller skivor och dela cocktailtomaterna på mitten. Blanda samman ingredienserna till dressingen i en skål. Häll över tomaterna och blanda. Låt salladen stå några minuter och dra åt sig smakerna från dressingen.

ellemv0703 svamp.indd

Belugalinssallad med färsk salsicca och taggsvamp

4 personer

Tid: 30 minuter

Salsiccia är en italiensk korv som helst ska köpas färsk. Annars kan man naturligtvis använda vilken smakrik korv som helst. Belugalinser hittar du i välsorterade livsmedelsaffärer. De kan ersättas med puylinser.

3 dl linser

1 liter svart färsk taggsvamp

1 1/2 dl olivolja (jungfruolja)

flingsalt och svartpeppar

1 liten röd chili (finskuren, utan kärnor)

8–10 pärltomater (eller 2 stora)

1 knippe körvel

1 rödlök

1 dl rödvinsvinäger

4–8 salsicciakorvar

Tillaga linserna enligt anvisningen på förpackningen. Dela svampen i mindre bitar. Häll en aning olivolja i en panna och stek svampen försiktigt. Salta, peppra och tillsätt chilin. Dela tomaterna och hacka körveln. Skiva eller hacka löken tunt. Blanda allt med linserna. Rör ihop vinäger, resterande olja och lite salt. Häll dressingen över linsblandningen och servera med stekt salsiccia.

Tropisk melonsallad med mynta

24 februari, 2014, 14:02

ellemv0702-LEILA GRILL

Tropisk melonsallad med mynta

8 personer

Det här är inte en dessert, utan ett tillbehör.

1/2 vattenmelon

1 papaya

2 avokado

1 gurka

1 knippe mynta

3 msk olivolja

3 lime (saften)

flingsalt

svartpeppar från kvarn

Skala, kärna ur och tärna melon, papaya, avokado och gurka i stora bitar. Hacka myntan grovt och blanda med bitarna. Ringla över olivolja och limesaft men vänta med att salta och peppra tills precis före servering, så att saltet inte drar vätska ur melonen.