Inlägg taggade med ‘nötter’

6 stora formar eller 12 mindre

Tid: 30 minuter

Baka i stora muffinsformar som omväxling. Pensla med choklad och toppa med allt gott du gillar!

25 g smör

150 g mörk choklad (70 % kakao)

2 ägg

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 dl pecannötter, hackade

Topping:

100 g mörk choklad

solrosfrön

pumpakärnor

mandlar

hasselnötter

pecannötskärnor

granatäpplekärnor

Sätt ugnen på 175°. Blanda smör och choklad i en kastrull på mycket svag värme och rör tills blandningen är mjuk. Vispa ägg och socker tills smeten är tjock och ljusgul. Blanda chokladsmet, mjöl, bakpulver och nötter och häll smeten i muffinsformar. Grädda i ugn i cirka 15 minuter eller tills kakorna är klara.

Lägg en bit choklad som får smälta ovanpå de ugnsvarma brownisarna. Toppa med solrosfrön, pumpakärnor, mandel, pecan- och hasselnötter. Avsluta med ett par kärnor av granatäpple.

Sweet & spicy nuts

14 oktober, 2012, 10:10

nötter

Sweet & spicy nuts

10 personer

Tid: 15 minuter

Förbluffande mumsiga!

400 g blandade n.tter (t ex mandel, pekan- och cashewnötter)

1 1/2 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hackad färsk timjan

1–2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

1 tsk fl ingsalt + efter smak

2 msk smält smör

Sätt ugnen på 200°. Sprid ut nötterna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de börjar dofta – passa noga så de inte blir brända, det går fort. Rör runt ett par gånger under tiden. Blanda under tiden muscovadosocker, timjan, chipotlepasta och salt i en liten skål. Häll upp nötterna i en bunke, tillsätt smöret och blanda väl.
Rör ner kryddblandningen och blanda igen så att alla nötter blir täckta. Smaka av med salt. Häll upp i mindre glas eller en skål och servera gärna medan nötterna fortfarande är varma.

Tips! Nötterna kan göras i förväg och sedan värmas lite i ugnen.

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn
Foto Ulrika Ekblom

 

Jenny NorbergJenny Norberg

Sweet & spicy nuts

14 oktober, 2012, 10:10

nötter

Sweet & spicy nuts

10 personer

Tid: 15 minuter

Förbluffande mumsiga!

400 g blandade n.tter (t ex mandel, pekan- och cashewnötter)

1 1/2 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hackad färsk timjan

1–2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

1 tsk fl ingsalt + efter smak

2 msk smält smör

Sätt ugnen på 200°. Sprid ut nötterna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de börjar dofta – passa noga så de inte blir brända, det går fort. Rör runt ett par gånger under tiden. Blanda under tiden muscovadosocker, timjan, chipotlepasta och salt i en liten skål. Häll upp nötterna i en bunke, tillsätt smöret och blanda väl.
Rör ner kryddblandningen och blanda igen så att alla nötter blir täckta. Smaka av med salt. Häll upp i mindre glas eller en skål och servera gärna medan nötterna fortfarande är varma.

Tips! Nötterna kan göras i förväg och sedan värmas lite i ugnen.

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn
Foto Ulrika Ekblom

 

Jenny NorbergJenny Norberg

Grönsallad med bönor och valnötter

6 personer

Tid: 10 minuter
1 näve valnötter (rostade)

1 näve haricots verts (lättkokta)

2 schalottenlökar (finstrimlade)

140 g blandade salladsblad

dressing:

1/2 msk rödvinsvinäger

3 msk jungfruolivolja

1 tsk dijonsenap

flingsalt och svartpeppar

Torrosta valnötter, koka haricots verts och strimla löken. Blanda allt med salladen.

Recept Jennifer Joyce Foto Myles New

Jenny NorbergJenny Norberg

Quinoa – ett gott alternativ till pasta eller ris.

 

4 personer

Tid: 25 minuter

 

Vid det här laget har nästan alla svenskar testat det lilla quinoa-fröet. Här är den blandad med russin, tranbär och pumpafrön. Hittar du inte dessa, byt ut mot aprikoser och hasselnötter.

 

4 dl quinoa

höns- eller grönsaksbuljong (till kokning)

1 granatäpple

rostade pumpafrön/nötter (efter smak)

1 näve russin (gärna ljusa)

1 näve torkade tranbär

rucolasallad

salt och svartpeppar

lite olivolja

 

Koka quinoan på svag värme i dubbla mängden vätska i till exempel buljong, cirka 15 minuter. Låt den gärna stå och dra en stund efter kokning. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. Blanda vid servering med frön, russin och torkade bär. Lägg upp quinoan på en bädd av rucola, krydda gärna lite extra med flingsalt, nymalen svartpeppar samt droppa lite olivolja över. Servera salladen varm eller ljummen.

Jenny NorbergJenny Norberg

Den nya supermaten

17 januari, 2012, 11:01

Några är kanske redan gamla godingar. Andra kan bli nya favoriter. Starta det nya året med dessa nyttiga ingredienser som ger dig kraft och ork!

 

GRANATÄPPLE
Därför är det bra för dig: Visst hörs det på namnet att det här är något alldeles enastående? Den här exotiska skönheten har älskats i Mellanöstern sedan länge, men har nu på allvar tagit sig in i de svenska köken. Granatäpple innehåller höga halter av antioxidanter – mer än till exempel grönt te eller rött vin – som skyddar ditt hjärta och kan minska risken för cancer.

Så använder du det: Fruktköttet kan vara knepigt att få bort, dessa sega och bittra skiljeväggar håller granaterna på plats. Men skär den mitt itu, håll halvan ovanför en skål och banka med en träslev på baksidan. Strössla gärna dessa vätskebomber över en sallad, ris, müsli, couscous eller dekorera mjuka kakor eller patéer med dem.

 

PARANÖTTER
Därför är de bra för dig: Visst kan man säga att paranötterna smörar för dig, eftersom de både inne- håller viktiga mineraler som zink och selen, hälsosamma enkelomättade fetter, samt en delikat, smörig, kokosaktig smakton. En enda paranöt räcker för att ge dig ditt dagliga selenintag vilket stimulerar ditt immunförsvar, och de innehåller också färre kolhydrater än andra nötter.

Så använder du dem: Knapra på en handfull till mellanmål eller strö dem i sallader. Det funkar också bra att ersätta pinjenötter med dem till pesto. Använd dem i stället för mandlar i bakverk.

 

RAPSOLJA

Därför är den bra för dig: Rapsolja innehåller 29 procent fleromättat fett, och bara hälften så mycket mättat fett som den populära olivoljan. Den ger också en lite annorlunda, och svensk! smak – i dag finns en uppsjö av fina kall- pressade rapsoljor. En matsked av den här gyllene oljan ger dig också över hälften av ditt dagliga behov av E-vitamin.

Så använder du den: Du kan byta olivoljan mot rapsolja, både i stekning och i dressingar. Upphettad rapsolja liksom olivolja behåller sina goda egenskaper under stekning. Använd en lite billigare till matlagning och en dyrare kallpressad där smaken har betydelse, som i dressingar – samma princip som med olivolja, alltså.

 

MATKORN

Därför är det bra för dig: Vi i norden har blivit allt bättre på att använda matkorn i stället för till exempel ris eller pasta. Matkorn innehåller bra med fibrer, och precis som havre innehåller korn mycket lösliga kostfibrer, så kallade betaglukaner som har många goda hälsoeffekter. De kan sänka kolesterolvärdet och stimulera immunförsvaret.

Så använder du det: Använd till att dryga ut soppor och grytor eller för att göra din sallad matigare. Byt ut ris, pasta eller couscous mot matkorn. Gör pajen lite nyttigare och crunchigare genom att smyga in lite matkorn i degen.

Fler exempel på supermat finns i första numret av Elle Mat & Vin 2012!

 AV NATALIE SVONA FOTO AMANDA HEYWOOD

 

 

Rostade nötter

1 juni, 2010, 22:06

15 minuter

Perfekt tilltugg till en drink.

100 g mandlar

100 g hasselnötter

100 g cashewnötter

100 g solrosfrön

100 g valnötter

100 g pumpafrön

rapsolja

1 nypa havssalt

Hetta upp en panna med rapsolja. Rosta nötterna i cirka 3 minuter tills nötterna har fått färg. Strö på lite salt – vanligt havssalt blir gott men du kan även prova med smaksatt salt. Lägg dem på lite bakplåtspapper på ett fat och låt svalna.

Häll dem i en vacker burk och ge bort till någon du tycker om, eller servera dem ljumna som drinktilltugg.

2 bröd

2 timmar

Ett saftigt bröd som blir ännu godare grillat.

6 dl rågmjöl

6 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 dl rågkross + 1 dl att strö i brödformen

1 dl solrosfrön

1 dl linfrö

1 msk bikarbonat

3 tsk salt

2 dl valnötter (rostade och grovhackade)

2 tsk brödkryddor

2 dl torkade aprikoser (grovhackade)

1 dl filmjölk

1 dl sirap

1 dl pumpafrön att strö över bröden

rumsvarmt smör till formarna

Pepparrotshoummus:

1 burk kikärter

1 dl yoghurt

saften av 1/2 citron

1 tsk salt

1/2 dl persilja (hackad)

1/2 dl riven pepparrot (+ lite extra att strö över)

lite olivolja att toppa med

Börja med brödet. Rör ihop alla torra ingredienser, utom nötterna och aprikoserna i en stor skål. Tillsätt fil och sirap och blanda. Rör i valnötter och aprikoser och blanda väl. Smöra två avlånga brödformar och täck med rågkross runt om. Häll i den våta degen i formarna. Avsluta med att strö över pumpafrön.

Grädda dem i mitten av ugnen på 175° i 75 minuter. Sänk sedan värmen till 160° och täck bröden med folie och grädda i 10 minuter till.

Mixa allt till hoummusröran och ställ in i kylen en halvtimme. Ta ut bröden och skär ett bröd i 1 cm tjocka skivor. Grilla dem lätt och lägg upp på en tallrik.

Ta ut hoummusröran och toppa med lite riven pepparrot och några stänk olivolja.

4 personer

Här har jag blandat den varma quinoan med russin, torkade tranbär och pistaschnötter. Hittar du inte detta, byt ut mot aprikoser och hasselnötter!

4 dl quinoa

höns- eller grönsaksbuljong (till kokning)

1 granatäpple

rostade pumpafrön/nötter (efter smak)

1 näve russin (gärna ljusa)

1 näve torkade tranbär (finns i välsorterade mataffärer)

rucolasallad

salt och svartpeppar

lite olivolja

Koka quinoan på svag värme i dubbla mängden vätska i till exempel buljong, ca 15 minuter. Låt den gärna stå och dra en stund efter kokning.

Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. Blanda vid servering med nötter, russin och torkade bär.

Lägg upp quinoan på en bädd av rucola, krydda gärna lite extra med flingsalt, nymalen svartpeppar samt droppa lite olivolja över.

Servera salladen varm eller ljummen.

4 personer

Huvudrätt

Tid: 30 minuter

Detta är ett perfekt exempel på kombinationen ultranyttigt och ultragott!

2 paket halloumiost

1 ägg (uppvispat)

1 dl finhackade osaltade nötter, valfri sort

smör (till stekning)

1 stort eller 2 små blomkålshuvuden

1 påse blandad sallad

2 avokador

1 knippe rädisor

Dressing:

färskpressad citronsaft

olivolja

1 vitlöksklyfta (pressad)

salt och nymalen svartpeppar

Börja med att vispa ihop en dressing på 1 del citronsaft, 2 delar olja och pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

Ansa blomkålen, dela den i buketter och koka den i lättsaltat vatten. Slå av vattnet när den är ätmjuk men inte mosig. Blanda blomkålen med dressingen.

Skär osten i skivor. Doppa dem i ägg och sedan i nöthacket. Stek på bägge sidor i lite smör.

Lägg upp en bädd av grönsallad på ett fat eller portionstallrikar. Fördela skivad avokado, klyftade rädisor och blomkålsbuketter ovanpå. Droppa gärna lite extra olivolja över alltsammans, och krydda med en nypa flingsalt och nymalen svartpeppar. Toppa med den nystekta osten och servera direkt.

Suzanne RibbingSuzanne Ribbing