Inlägg taggade med ‘nötter’

youghurtmousse-med-färska-bär

Foto Lina Östling

Sött, syrligt och knaprigt i en festlig, fluffig dessert!

4 portioner

Tid: 30 minuter

4 dl turkisk yoghurt

2 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 citron, finrivet skal

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

Nöt- och frösmul:

100 g smör, kallt

0,7 dl socker

1 1/4 dl mjöl

1 1/2 dl havregryn

1 dl blandade nötter och frön, såsom vallmofrön, kokos, solrosfrön, mandel, hasselnötter och valnötter

1 krm salt

 

Till servering:

2 dl blandade bär: exempelvis blåbär, hallon, björnbär och vinbär

 

Rör yoghurten slät. Blanda den med grädde, vanilj, rivet citronskal och florsocker. Vispa till en mousse. Ställ kallt.

Tärna smöret. Blanda det med socker och mjöl tills det blivit smuligt. Tillsätt havregryn, frön och nötter. Fördela på en plåt och baka i 200 C° i 15 minuter eller tills det fått färg. Rör om efter halva tiden. Låt svalna. Fördela bären i glas eller burkar. Skeda över moussen och strö över smulet.

av Lotten Sundgren

Nötkaka med dulce de leche

13 augusti, 2014, 11:08

nötkaka-med-dulche-de-leche

Knaprig nötkaka som blir extra god eftersom den är fylld med tjock och härligt seg dulche de leche kräm.

10–12 bitar

Tid: 1 timme + 3 timmars koktid för krämen

Ingredienser:
Botten: grundrecept sockerkaka, men byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl malda eller fint mixade hasselnötter. Minska bakpulvret till 1 tsk. Se grundrecept på sockerkaka här!

Fyllning och topping:

1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 g

1 dl hasselnötter

1 msk råsocker

1 nypa flingsalt

 

Söta bufférecept

13 augusti, 2014, 10:08

mingelmat-dessert

 

Här hittar du tre goda dessertrecept som passar perfekt att servera som små portioner på en gaffel.

Citronrutor med lavendel

Ca 24 rutor

Tid 15 minuter + 30 minuter i ugn

Saftig och god kaka med frisk smak från citron som är en riktig favorit på dessertfatet.

200 g smör, rumsvarmt

2 1/2 dl socker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl citronsaft

1 msk rivet citronskal

smör

ströbröd

 

citronlag:

1 ekologisk citron, pressad saft

1 tsk finrivet ekologiskt citronskal

3 msk florsocker

2 tsk lavendel

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och rör in i smeten. Smörj och bröa en liten ugnsplåt med kanter. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter tills kakan känns torr med en provsticka. Blanda citronsaft med skal och florsocker. Rör tills sockret smält. Skeda blandningen över kakan medan den ännu är varm och strö ut lavendel. Låt kakan kallna och skär i rutor.

 

Fruktsallad med lakrits och lime

Ca 24 portioner

Tid: 15 minuter

Om du inte har testat kombinationen med söt fruktsallad, aromatisk lime och salt lakrits skall du göra det. Överraskande gott!

1 cantaloupemelon

1 päron

200 g hallon

1 lime

6–8 st turkisk peppar-godisar (krossade)

Skala, kärna ur och skär melonen och päronet i små tärningar. Blanda i en skål med hallon. Tvätta limen och riv ner skalet och pressa ner saften. Blanda med frukten och toppa med lakrits.

 

Chokladkräm med mjölkchoklad och nötter

24 portioner

Tid: 20 minuter

Kan en dessert bli enklare eller godare? Len och mustig chokladkräm som du snabbt fixar. Toppas med mjölkchoklad och knapriga rostade hasselnötter.

150 g fin mörk choklad, 70 % kakaohalt

1 1/2 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1/2 dl florsocker

 

topping:

100 g mjölkchoklad med hasselnötter

50 g rostade hasselnötter

Bryt ner den mörka chokladen i mindre bitar. Smält den sakta i vattenbad. Ställ åt sidan och låt den svalna en stund. Vispa grädden lätt och fluffig. Blanda med mascarpone och florsocker. Rör ner chokladen och blanda ordentligt. Lägg upp krämen på skedar och toppa med grovhackad mjölkchoklad och nötter.

 

Pistageglass

9 juni, 2014, 12:06

pistaschglass

Egen glass smakar så mycket mer!

4 personer
Tid: 30 minuter + 4 timmar i frysen

100 g osaltade skalade pistagenötter
40 g socker
5 äggulor
75 g socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standardmjölk

Grovhacka nötterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 minuter. Sila av gräddblandningen och ställ åt sidan. Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Ställ åt sidan. Vispa äggulorna fluffigt med resten av sockret. Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Häll sedan över smeten i kastrullen med gräddblandningen. Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Låt svalna. Om du har tid får smeten gärna stå och svälla i kylen några timmar. Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 timmar innan servering. Utan glassmaskin – frys den och rör om då och då tills den fått rätt konsistens.

 

Heta chilimandlar

9 juni, 2014, 12:06

heta chilimandlar

Knapriga och kryddiga, perfekta till fördrinken.

4 personer
Tid: 15 minuter

1 1/2 dl vatten
4 tsk salt
200 g mandlar
1 krm cayennepeppar eller chilipulver

Koka upp vatten, salt och cayennepeppar och rör tills saltet lösts upp. Stäng av värmen, tillsätt mandlarna och låt stå i 1–2 minuter. Sila av mandlarna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 225° i tio minuter.

 

vit chokladmousse med lemon curd

Det är extra fint att servera moussen i tomma äggskal. Portionerna blir då väldigt små men man kan ställa fram resten av moussen i en skål att fylla på med. Det går bra att köpa färdig lemon curd men om du vill kan du göra en egen av receptet nedan. Gott med en seg och knaprig nötsnitt till.

6–8 personer
Tid: 30 minuter

250 g vit choklad
2 dl crème fraiche eller kesella 10%
2 ½ dl vispgrädde

Hacka chokladen grovt. Koka upp vatten i en kastrull och sänk värmen så det sjuder. Ställ en värmetålig skål som passar över och lägg chokladen i den. Rör tills den smälter. Ta av den från värmen och låt svalna lite innan du blandar med crème fraichen eller kesellan. Vispa grädden och vänd i den. Fyll glas, koppar eller äggskal med moussen. Toppa med en klick lemon curd vid servering.

 

Hemmagjord lemon curd

Tid: 25 minuter + tid i kyl

3 ekologiska citroner
4 ägg
2 dl strösocker
50 g smör

Riv skalet av citronerna. Blanda ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda försiktigt på låg värme under omrörning i cirka 10 minuter tills det tjocknar lite. Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret och citronskalet tills smöret smälter och röran blir blank. Kyl av lemon curden i kallt vattenbad innan du ställer in den i kylen. Låt den stå där i ett par timmar eller över natten innan servering.

 

Knapriga nötsnittar

Ca 30 stycken

Tid: 30 minuter

Sega och knapriga på samma gång är de här oemotståndliga små kakorna. Och helt glutenfria!

50 g smör
200 g hasselnötskärnor
1 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
½ krm salt
1 ägg
3 msk mandelspån, till dekoration

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Kör nötkärnorna i en matberedare till ett fint mjöl. Blanda smält smör, mixade nötkärnor, socker, citronskal, salt och ägg till en smet. Fördela smeten i tre strängar på en bakpappersklädd plåt, cirka tre centimeter breda. Platta till dem lite med en sked. Strö på mandelspån och grädda cirka 15 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna helt innan du skär dem i en centimeter breda sneda snittar.

 

6 stora formar eller 12 mindre

Tid: 30 minuter

Baka i stora muffinsformar som omväxling. Pensla med choklad och toppa med allt gott du gillar!

25 g smör

150 g mörk choklad (70 % kakao)

2 ägg

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 dl pecannötter, hackade

Topping:

100 g mörk choklad

solrosfrön

pumpakärnor

mandlar

hasselnötter

pecannötskärnor

granatäpplekärnor

Sätt ugnen på 175°. Blanda smör och choklad i en kastrull på mycket svag värme och rör tills blandningen är mjuk. Vispa ägg och socker tills smeten är tjock och ljusgul. Blanda chokladsmet, mjöl, bakpulver och nötter och häll smeten i muffinsformar. Grädda i ugn i cirka 15 minuter eller tills kakorna är klara.

Lägg en bit choklad som får smälta ovanpå de ugnsvarma brownisarna. Toppa med solrosfrön, pumpakärnor, mandel, pecan- och hasselnötter. Avsluta med ett par kärnor av granatäpple.

Sweet & spicy nuts

14 oktober, 2012, 10:10

nötter

Sweet & spicy nuts

10 personer

Tid: 15 minuter

Förbluffande mumsiga!

400 g blandade n.tter (t ex mandel, pekan- och cashewnötter)

1 1/2 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hackad färsk timjan

1–2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

1 tsk fl ingsalt + efter smak

2 msk smält smör

Sätt ugnen på 200°. Sprid ut nötterna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de börjar dofta – passa noga så de inte blir brända, det går fort. Rör runt ett par gånger under tiden. Blanda under tiden muscovadosocker, timjan, chipotlepasta och salt i en liten skål. Häll upp nötterna i en bunke, tillsätt smöret och blanda väl.
Rör ner kryddblandningen och blanda igen så att alla nötter blir täckta. Smaka av med salt. Häll upp i mindre glas eller en skål och servera gärna medan nötterna fortfarande är varma.

Tips! Nötterna kan göras i förväg och sedan värmas lite i ugnen.

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn
Foto Ulrika Ekblom

 

Sweet & spicy nuts

14 oktober, 2012, 10:10

nötter

Sweet & spicy nuts

10 personer

Tid: 15 minuter

Förbluffande mumsiga!

400 g blandade n.tter (t ex mandel, pekan- och cashewnötter)

1 1/2 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hackad färsk timjan

1–2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

1 tsk fl ingsalt + efter smak

2 msk smält smör

Sätt ugnen på 200°. Sprid ut nötterna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de börjar dofta – passa noga så de inte blir brända, det går fort. Rör runt ett par gånger under tiden. Blanda under tiden muscovadosocker, timjan, chipotlepasta och salt i en liten skål. Häll upp nötterna i en bunke, tillsätt smöret och blanda väl.
Rör ner kryddblandningen och blanda igen så att alla nötter blir täckta. Smaka av med salt. Häll upp i mindre glas eller en skål och servera gärna medan nötterna fortfarande är varma.

Tips! Nötterna kan göras i förväg och sedan värmas lite i ugnen.

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn
Foto Ulrika Ekblom

 

Grönsallad med bönor och valnötter

6 personer

Tid: 10 minuter
1 näve valnötter (rostade)

1 näve haricots verts (lättkokta)

2 schalottenlökar (finstrimlade)

140 g blandade salladsblad

dressing:

1/2 msk rödvinsvinäger

3 msk jungfruolivolja

1 tsk dijonsenap

flingsalt och svartpeppar

Torrosta valnötter, koka haricots verts och strimla löken. Blanda allt med salladen.

Recept Jennifer Joyce Foto Myles New