Inlägg taggade med ‘buffé’

Gott på gaffeln!

13 augusti, 2014, 10:08

smårätter buffé

Kan det bli enklare? Bjud på fem salta och tre söta godsaker på gaffeln. Servera härliga drinkar till. Festen kan börja!

mingelmat-dessert

Söta bufférecept

smårätter buffé

Salta smårätter

rabarber-och-melonbål

Rabarber- och melonbål

äppeldrink-med-cider

Äppeldrink med cider

Halloncocktail

Halloncocktail

 

Av Maria Zihammou Foto Åsa Dahlgren

Rebecca WictorRebecca Wictor

Godaste tapasbuffén!

30 juli, 2014, 06:07

Bjud in till en riktigt härligt god fest och bjud på fantastiskt tapas, signerade vår bloggare Victoria Nordström.  Smårätter när de är som bäst, dessa godingar är det svårt att sluta äta av. Bjud på dessa och dina gäster kommer vara riktigt nöjda! Missa inte dryckestipsen längst ner!

Vit sangria

Vit sangria

Rostbiffscrostini med smörstekt nektarin och dragonmajonnäs

Rostbiffscrostini med smörstekt nektarin och dragonmajonnäs

Rödbetsshots med ingefära

Rödbetsshots med ingefära

Krispiga potatisspett med örtolja

Krispiga potatisspett med örtolja

Lyxiga parmaspett

Lyxiga parmaspett

Små paprikaspett med färskost och bacon

Små paprikaspett med färskost och bacon

Små filodegsknyten med mozzarella och tomat

Små filodegsknyten med mozzarella och tomat

Cruditéfat med dippsåser

Cruditéfat med dippsåser

Mini-hummerburgare

Mini-hummerburgare

Avokadoshot

Avokadoshot

Fattida riddare med vit choklad- och gräddfilscréme

Fattida riddare med vit choklad- och gräddfilscréme

Chokladkräm med jordgubbsspett

Chokladkräm med jordgubbsspett

Dryckestips!

Till den vita sangrian:
Marques de Riscal, Rueda, Spanien (SB nr 6001) 78 kr. Vitt torrt vin med frisk fruktig smak och toner av krusbär, gröna äpplen, melon och citrus som ger en friskhet till sangrian.

Till tapasen:
Anna di Cordoníu, Cava, Spanien (SB nr 7369) 91 kr. Vitt bubbel med torr fruktig smak och inslag av citrus, äpple och mandel.

Till desserten:
Castaño Dulce Monastrell, Yecla, Spanien (SB nr 8412) 117 kr (500 ml). Mycket sött rött starkvin med kryddig och eldig smak, viss strävhet och fruktiga toner av russin, dadlar, torkade plommon och choklad.

Rebecca WictorRebecca Wictor

Smörgåstårtans återkomst!

27 juli, 2014, 06:07

löjromslyx på landgång

Smörgåstårtan är tillbaka! Från att ha andats begravningsmat är den nu trendig – med nytt utseende, lyxiga ingredienser och oväntade smakkombinationer. Vi har pratat med kända matpersonligheter om vad skillnaden nu och då är, samt bjuder på recept på tre fantastiskt goda smörgåstårtor.

Hur skiljer sig smörgåstårtan 2014 från smörgåstårtan 1980?

Jennie Walldén, årets mästerkock:
– Eftersom den länge varit väldigt otrendig lägger man gärna extra möda på dekorationen, som är mer stilren och sparsmakad än 80-talets maxade varianter. Ett bra sätt att få in grönsaker i tårtan är att dekorera med dem, och de har också vackra färger och oändliga möjligheter.

Johan Jureskog, Rolfs Kök:
– Jag är traditionalist och tycker inte man ska ändra så himla mycket. Den största skillnaden är kanske att vi idag gör ett mer kvalificerat val av dryck till smörgåstårtan – ett halvtorrt vin, typ Riesling, passar bra, eller en öl med lite karaktär, till exempel Brooklyn Lager.

Claes Björling, Smörgåstårteriet
– Det handlar inte om frysta räkor, mimosasallad och halva vindruvor längre; det allra viktigaste 2014 är riktigt bra och färska råvaror. Våra tårtor har handpillade räkor från Smögen och varmrökt lax från Stockholm. De är dubbelt då dyra som våra konkurrenters, men smakar också dubbelt så gott, enligt mig.

Tips!

• Vanligt formbröd är lätt att baka och passar bra som bas. Det gör inget om brödet är några dagar gammalt, det är enklare att skära i då. Om det är färskt, lägg in det några timmar i frysen för att få skarpa kanter.
• Stavmixer är bra att ha eftersom tårtornas succé till stor del bygger på att de olika rörorna mixats väl.
• Bred rörorna på brödet liggandes på en skärbräda, innan du placerar brödet i lager på tårtan. Det är enklare att få lagret jämnt när brödet ligger på ett hårt underlag.
• Tips på ätbara blommor att dekorera med är till exempel (obesprutade) blåklint, malva, syrén, lavendel, tusenstjärna, penséer.

Löjromslyx på landgång

Löjromslyx på landgång

Vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta

Torta di panini - italiensk smörgåstårta

Torta di panini – italiensk smörgåstårta

 

 

 

Rebecca WictorRebecca Wictor

allt for festen

Nu är festtiderna här, examen, dop och bröllop står för dörren. Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket mat man ska laga eller hur mycket dryck man ska köpa. Här hittar ni allt ni behöver veta för att kunna ordna en perfekt fest.

Vilken sorts fest är det?
Tänk noga igenom vilken sorts fest du vill ha. Och var tydlig mot gästerna så att de vet: vilken plats, vilka tider, klädsel, om det är ett tema, och hur mycket mat och dryck man kan förvänta sig.

Förbered frenetiskt
Tänk igenom hela festen och förbered allt som går innan, från inbjudan och dukning till maten och disken. Det är inte roligt att stå där utan kaffefilter eller kapsylöppnare.

Hur mycket mat går det åt?
Tänk hellre för mycket än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dricka som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck. Dessutom äter och dricker olika människor olika mycket, beroende på vilka de är och vid vilken tid och årstid festen är och hur länge den pågår. Och skulle det nu råka bli på tok för mycket över – skicka med gästerna lite rester när de går hem. Eller frys in eller bjud på brunch dagen därpå. Se till att det alltid finns reserver i form av snacks, frukt, bröd och ost som går snabbt att ställa fram om något tar slut.

Hur många tilltugg går det åt? 
Lättare tilltugg före en middag/buffé: 3–5 tilltugg per gäst, gärna 3 olika sorter.
Mingel under några timmar: 3–5 tilltugg per timme, gärna 5–8 olika sorter.
Helkvällsmingel: 10–15 tilltugg per gäst, gärna minst 8 olika sorter.

Hur lägger jag upp en buffé?
Den bör innehålla något matigt, några tillbehör, någon dipp, bröd, och alltid minst ett vegetariskt alternativ. Bjud alltid på något sött till avslutning, även om det är en mingelfest. Ställ gärna fram skyltar med maträtternas namn. Tänk på att ta reda på om någon är allergisk, och varna om du serverar något med nötter, gluten eller laktos.

Hur mycket går det åt per portion på en buffé?
Helt kött: 50 g
Benfritt kött i gryta: 50 g
Köttfärs: 50–75 g
Fiskfilé: 50–75 g
Skaldjur: 100 g
Kycklingfilé: 50 g
Kycklingvingar: 100–150 g
Potatis: 100–150 g
Paj: 100–125 g
Grönsallad: 50 g
Dessertost: 15–25 g
Hårdost: 20 g
Bröd: 50 g
Tårta: 10–12 bitar (på en tårta som är 23 centimeter i diameter)

Hur håller jag det varmt/kallt?
På en buffé kommer rätterna att stå framme fl era timmar. Därför måste du hålla koll och ställa ut känslig mat i omgångar. Gör en kylplatta av invirade kylklampar i folie med stora fat, långpannor eller plåt ovanpå. Eller fyll en långpanna med riktigt mycket is. Varm mat kan du hålla varmt på elektriska värmeplattor eller en baksten eller långpanna med (rengjorda) småstenar som du värmt i ugnen. Drycken lägger du på isbädd. Till exempel i stora zinkbaljor – eller varför inte en uppblåsbar barnpool? Eller hyr en kyl.

Duka ett buffébord
Duka från vänster till höger i följande ordning: Tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Sill, skaldjur, fiskrätter. Kallskuret och sallader. Småvarmt som till exempel pajer och gratänger.Dessert, om du inte vill duka upp det senare eller ha det på ett eget bord. Är ni många – duka från två håll med en ”spegelvänd” buffé så undviker du kö. Duka gärna på höjden, med kartonger eller drickabackar insvepta i duk och blanda höga och låga fat.

Generella regler för dryck
• Om festen varar länge går det åt mera dryck.
• Om festen är på våren eller sommaren går det åt mera vitt vin och öl. På vintern går det mest åt rött vin.
• Om gästerna själva häller upp dryck går det åt mer än om de blir serverade.
• Om du får alkohol över som du inte öppnat kan du lämna tillbaka det till Systembolaget inom tre veckor. Så köp hellre för mycket och spara kvittot.
• Tänk på att alltid servera alkoholfria alternativ.
• Glöm inte att servera gott om vatten.
• Köp hem extra is.

Hur mycket finns i en flaska?
Champagne/mousserande (75 cl): 7–8 glas/flaska
Rött vin (75 cl): 5–6 glas/flaska
Vitt vin/rosévin (75 cl): 6–7 glas/flaska
Bag-in-box (3 liter): 24 glas/box
Öl (33 cl): 1–2 glas/flaska
Öl (50 cl): 2 glas/flaska
Avec: 4 cl/person
Dessertvin: 12 glas/flaska
Drinkar: En flaska sprit à 75 centiliter ger cirka 20 drinkar.

Letar du efter inspiration och recept till festen - kolla in våra goda festrecept här!

allt for festen

 

Rebecca WictorRebecca Wictor

Blandad tomatsallad med Basilika

25 februari, 2014, 08:02

0121_EMV1103.pdf

Blandad tomatsallad med Basilika

4 personer

Tid: 15 min

Fruktig och aromatisk sallad som blir mycket vackrare

om man gör den med olika sorters tomater.

1 kg olika sorters tomater

dressing:

1 kruka färsk basilika (finhackad)

1/2 dl jungfruolivolja

saften från 1/2 citron

3 msk vit balsamicovinäger

1 tsk honung

flingsalt och nymald svartpeppar

Skär större tomater i mindre bitar eller skivor och dela cocktailtomaterna på mitten. Blanda samman ingredienserna till dressingen i en skål. Häll över tomaterna och blanda. Låt salladen stå några minuter och dra åt sig smakerna från dressingen.

Laxtartar på sked

17 februari, 2014, 11:02

0074_EMV1105.pdf

Laxtartar på sked

4 personer

Tid: ca 10 min

Snabb, enkel och snygg tartar som funkar fint både som förrätt och på mingelbuffén.

500 g laxfilé som varit fryst i minst

2 timmar (finhackad)

1/4 tsk senapspulver

saften från 1/2 citron

1 msk gräslök (finhackad)

1 msk kapris

2 schalottenlökar (finhackade)

1 msk god olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela laxblandningen på fina skedar och lägg dem på ett fat.

0065_EMV1308.pdf

Ugnsbakad ricotta med prosciutto och tomat

30 st

Tid: 30 minuter

Extra goda med frasig prosciutto och semitorkade tomater. 100 g prosciutto 15 körsbärstomater (halverade) 100 g ricotta salt och peppar Sätt ugnen på 180°. Häng prosciutto över kanten på små formar. Lägg i en körsbärstomat, fyll på med ricotta och salta och peppra. Ugnsbaka i cirka 15–20 minuter tills prosciutton är krispig.

Sparris med örtvinägrett

11 februari, 2014, 13:02

emv0802-061-2

Sparris med örtvinägrett

8–10 personer

Tid: 20 minuter

Vit sparris med örtvinägrett är en god och lite oväntad aperitif. Det spelar ingen roll om du serverar sparrisen varm eller kall, båda smakar lika delikat. Se bara till att de inte står för länge så att de hinner torka. Linda in varje sparris snyggt i smörpapper, då behövs inga tallrikar – bara komplettera med några servetter. Vill du servera den som förrätt räcker den till 4–6 personer.

1 kg vit sparris

20 g smör

1 tsk socker

salt

vinägrett:

1 dl hackade färska örter

(t ex gräslök, körvel, vattenkrasse)

1 schalottenlök (finhackad)

2 msk vitvinsvinäger

1 msk vit balsamvinäger

5 msk olivolja

salt

socker

svartpeppar

Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med smör, socker och salt i en kastrull, i cirka 10–15 minuter. Hacka örterna fint. Skala och finhacka schalottenlök. Vispa ihop en vinägrett av vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, olivolja och smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar. Rör i lök och örter. Vill du servera den här rätten som förrätt kan du lägga sparrisen på ett fat och hälla vinägretten mitt på sparrisen samt dekorera ovanpå med ett halvt kokt hackat ägg, per person.

0064_EMV1308.pdf

Mininudelrösti med rökt lax och vaktelägg

20 minirösti

Tid: 35 minuter

Hittar du inte vaktelägg går det bra med mindre

bitar av hönsägg.

10–12 vaktelägg (eller 3 hönsägg)

50 g risnudlar

1 ägg

2 msk Kungsörnen extra fi nt mjöl

2 tsk pepparrot (valfritt)

salt och peppar

solrosolja

100 g rökt lax

Lägg vakteläggen i kokande vatten och koka dem i 90 sekunder. Eller koka hönsäggen precis mjuka. Låt dem svalna och skala sedan. Halvera vakteläggen, eller dela hönsäggen i 4 bitar. Koka risnudlarna i 5 minuter tills de är mjuka. Låt rinna av och lägg dem i en skål tillsammans med ett knäckt ägg, mjöl och peppar rot. Blanda väl och salta och peppra. Hetta upp solrosolja i en stekpanna och stek små minirösti av mixen, cirka 1 tsk. Gör en provrösti och smaka, tillsätt mer salt, peppar eller pepparrot om det behövs. Stek upp mixen, låt svalna och toppa varje

ellec0501 tjejmiddag

Crostini med vit tryffel-äggröra och grön sparris

10 stycken Crostini, små grillade brödskivor, som här serveras med lyxig topping av tryffeläggröra och sparris är perfekta vårtilltugg. Gör gärna brödet i förväg. Pecorino, italiensk fårost, hittar du i delikatessdisken.

1/3 stor baguette

20 gröna färska sparrisar

4 ägg

1 msk smör (till stekning)

ca 1 msk tryffelolja

salt och nymalen

svartpeppar

pecorinoost

Skär baguetten i tunna skivor och grilla dem i het oljad grillpanna, eller stek i smör. Skala sparrisen och koka den i cirka 3 minuter i saltat vatten. Skär av stänglarna så att de med knoppen blir cirka 5 cm. Knäck äggen i en skål och vispa dem lätt med en gaffel. Smält smöret i en panna på svag värme. Häll i äggen och rör om med trägaffel tills de nästan stelnat. Ta av från värmen och tillsätt tryffelolja, salt och peppar. Fördela äggröran på crostinin. Lägg 2 sparrisknoppar på varje, och garnera med hyvlad pecorino.