Inlägg taggade med ‘buffé’

Blandad tomatsallad med Basilika

25 februari, 2014, 08:02

0121_EMV1103.pdf

Blandad tomatsallad med Basilika

4 personer

Tid: 15 min

Fruktig och aromatisk sallad som blir mycket vackrare

om man gör den med olika sorters tomater.

1 kg olika sorters tomater

dressing:

1 kruka färsk basilika (finhackad)

1/2 dl jungfruolivolja

saften från 1/2 citron

3 msk vit balsamicovinäger

1 tsk honung

flingsalt och nymald svartpeppar

Skär större tomater i mindre bitar eller skivor och dela cocktailtomaterna på mitten. Blanda samman ingredienserna till dressingen i en skål. Häll över tomaterna och blanda. Låt salladen stå några minuter och dra åt sig smakerna från dressingen.

Sofie NyblinSofie Nyblin

Laxtartar på sked

17 februari, 2014, 11:02

0074_EMV1105.pdf

Laxtartar på sked

4 personer

Tid: ca 10 min

Snabb, enkel och snygg tartar som funkar fint både som förrätt och på mingelbuffén.

500 g laxfilé som varit fryst i minst

2 timmar (finhackad)

1/4 tsk senapspulver

saften från 1/2 citron

1 msk gräslök (finhackad)

1 msk kapris

2 schalottenlökar (finhackade)

1 msk god olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela laxblandningen på fina skedar och lägg dem på ett fat.

Sofie NyblinSofie Nyblin

0065_EMV1308.pdf

Ugnsbakad ricotta med prosciutto och tomat

30 st

Tid: 30 minuter

Extra goda med frasig prosciutto och semitorkade tomater. 100 g prosciutto 15 körsbärstomater (halverade) 100 g ricotta salt och peppar Sätt ugnen på 180°. Häng prosciutto över kanten på små formar. Lägg i en körsbärstomat, fyll på med ricotta och salta och peppra. Ugnsbaka i cirka 15–20 minuter tills prosciutton är krispig.

Sofie NyblinSofie Nyblin

Sparris med örtvinägrett

11 februari, 2014, 13:02

emv0802-061-2

Sparris med örtvinägrett

8–10 personer

Tid: 20 minuter

Vit sparris med örtvinägrett är en god och lite oväntad aperitif. Det spelar ingen roll om du serverar sparrisen varm eller kall, båda smakar lika delikat. Se bara till att de inte står för länge så att de hinner torka. Linda in varje sparris snyggt i smörpapper, då behövs inga tallrikar – bara komplettera med några servetter. Vill du servera den som förrätt räcker den till 4–6 personer.

1 kg vit sparris

20 g smör

1 tsk socker

salt

vinägrett:

1 dl hackade färska örter

(t ex gräslök, körvel, vattenkrasse)

1 schalottenlök (finhackad)

2 msk vitvinsvinäger

1 msk vit balsamvinäger

5 msk olivolja

salt

socker

svartpeppar

Skala sparrisen och bryt bort den nedersta träiga delen. Sjud i rikligt med vatten under lock tillsammans med smör, socker och salt i en kastrull, i cirka 10–15 minuter. Hacka örterna fint. Skala och finhacka schalottenlök. Vispa ihop en vinägrett av vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, olivolja och smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar. Rör i lök och örter. Vill du servera den här rätten som förrätt kan du lägga sparrisen på ett fat och hälla vinägretten mitt på sparrisen samt dekorera ovanpå med ett halvt kokt hackat ägg, per person.

Sofie NyblinSofie Nyblin

0064_EMV1308.pdf

Mininudelrösti med rökt lax och vaktelägg

20 minirösti

Tid: 35 minuter

Hittar du inte vaktelägg går det bra med mindre

bitar av hönsägg.

10–12 vaktelägg (eller 3 hönsägg)

50 g risnudlar

1 ägg

2 msk Kungsörnen extra fi nt mjöl

2 tsk pepparrot (valfritt)

salt och peppar

solrosolja

100 g rökt lax

Lägg vakteläggen i kokande vatten och koka dem i 90 sekunder. Eller koka hönsäggen precis mjuka. Låt dem svalna och skala sedan. Halvera vakteläggen, eller dela hönsäggen i 4 bitar. Koka risnudlarna i 5 minuter tills de är mjuka. Låt rinna av och lägg dem i en skål tillsammans med ett knäckt ägg, mjöl och peppar rot. Blanda väl och salta och peppra. Hetta upp solrosolja i en stekpanna och stek små minirösti av mixen, cirka 1 tsk. Gör en provrösti och smaka, tillsätt mer salt, peppar eller pepparrot om det behövs. Stek upp mixen, låt svalna och toppa varje

Sofie NyblinSofie Nyblin

ellec0501 tjejmiddag

Crostini med vit tryffel-äggröra och grön sparris

10 stycken Crostini, små grillade brödskivor, som här serveras med lyxig topping av tryffeläggröra och sparris är perfekta vårtilltugg. Gör gärna brödet i förväg. Pecorino, italiensk fårost, hittar du i delikatessdisken.

1/3 stor baguette

20 gröna färska sparrisar

4 ägg

1 msk smör (till stekning)

ca 1 msk tryffelolja

salt och nymalen

svartpeppar

pecorinoost

Skär baguetten i tunna skivor och grilla dem i het oljad grillpanna, eller stek i smör. Skala sparrisen och koka den i cirka 3 minuter i saltat vatten. Skär av stänglarna så att de med knoppen blir cirka 5 cm. Knäck äggen i en skål och vispa dem lätt med en gaffel. Smält smöret i en panna på svag värme. Häll i äggen och rör om med trägaffel tills de nästan stelnat. Ta av från värmen och tillsätt tryffelolja, salt och peppar. Fördela äggröran på crostinin. Lägg 2 sparrisknoppar på varje, och garnera med hyvlad pecorino.

Sofie NyblinSofie Nyblin

Sparris med wasabipotatismos

10 februari, 2014, 13:02

emv0802-060-1

Sparris med wasabipotatismos

Gör potatismos efter ditt favoritrecept, men tillsätt lite wasabi mot slutet. Rör i lite i taget och smaka av till lagom styrka. Det ger potatismoset ett välkommet sting och lyfter fram sötman i sparrisen. Servera till både vit och grön sparris. Det är snyggt att knyta ihop dem med ett snöre eller en lång strimla förvälld purjolök. Dekorera med lite ätbara örter och blommor som till exempel basilika, blomsterkrasse och gräslöksblommor.

Sofie NyblinSofie Nyblin

Chevréfyllda tomater

10 februari, 2014, 13:02

0067_EMV1307.pdf

Chevréfyllda tomater

Tid: 25 minuter

Lite pyssligt, men väl värt besväret. En munsbit som försvinner i ett nafs.

ca 20–25 stora körsbärstomater

150 g chèvre

3 msk gräddfi l

Dela tomaterna och kärna ur dem lite slarvigt. Mosa ihop osten med gräddfilen och fyll varje tomathalva med oströran.

 

Sofie NyblinSofie Nyblin

Melodifestivalsmums!

31 januari, 2014, 11:01

Melodifestivalmat
I helgen drar den i gång – vår kära melodifestival. Duka upp den här fantastiska plockmaten med goda smakkombinationer till härliga toner!

Melodifestivalsmums!

• Hemgjorda pommes frites med majodipp och het salsa

• Dumplings med shiitakefyllning

• Indiska piroger med vegetarisk färs och korianderdipp

• Minicrepes fyllda med ­spenat och ricottaost

• Friterade hallon med citronsås

• Ananas och mangodrink med rom och kokos

musikmat-022 musikmat-039 musikmat-086

Om du ska gå bortschlagerparty är det aldrig fel att ha med sig en passande gåva, kolla in det här roliga champagnejästa schlagerbubblet – ett torrt, ungdomligt mousserande vin med fruktiga inslag som gröna äpplen, päron, persika och citrus. Schlager Prosecco är en spumante som passar utmärkt till fisk och skaldjur!

Schlagerflaska
Artikelnummer: 77111
Pris: 86 kronor
Alkoholhalt: 11%
Druva: Glera
Ursrpung: Italien

Hemgjorda pommes frites

Hemgjorda pommes frites


Hemgjorda pommes frites

10 små glas

Tid: 1 timme 

Riktigt krispiga pommes frites stavas dubbelfritering! Doppa sedan stavarna växelvis i len majodipp och het salsa – den perfekta kombon!

Ingredienser:
1 liter frityrolja
4 stora bakpotatisar
salt

Skrubba bakpotatisarna och låt skalet sitta kvar. Skär i stavar ca 1 cm tjocka och torka dem med papper så att de blir torra. Häll frityroljan i en vid kastrull. Värm till 120°. Lägg i potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter tills de blir mjuka. Ta sedan upp dem med hålslev och lägg på tidningspapper. Värm oljan till 180° och lägg i stavarna igen. Låt de friteras tills de är gyllene och krispiga, ca 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på tidningspapper. Salta och doppa i såserna.

 

Majodipp med citron

4 personer 

Tid: 20 minuter

Egen majonnäs är guld värd!

2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 krm salt

Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du sätter igång. Rör samman äggulor och  citronsaft. Droppa i oljan och vispa hela tiden tills all olja har gått ihop till en fin majonnäs. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt.

 

Het salsa

4 personer

Tid: 30 minuter

Het, stark och söt på en och samma gång.

1 msk olivolja

1 gul lök (finhackad)

1 hel röd chili (finhackad och -urkärnad)

1 burk krossade tomater

4 vitlöksklyftor (pressade)

2 tsk socker

2 krm salt

Häll olivoljan i en kastrull på medelvärme och fräs lök i oljan tillsammans med chilin tills den är mjuk men inte fått färg. Tillsätt de krossade tomaterna, pressad vitlök, socker och salt. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med salt och socker. Häll upp i en skål och låt svalna.

Rebecca WictorRebecca Wictor