Inlägg taggade med ‘ankbröst’

ankbröst, sötpotatis, hallonbalsamicosky

Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky

Ingredienser

Ankbröst
2 st ankbröst
salt
nymald peppar
ev. några hallon till dekoration
Sötpotatismos
600 g sötpotatis
20 g smör
1 dl vispgrädde
0.5 tsk salt
Hallonbalsamicosås
1 dl sky från formen med ankbrösten
1 msk koncentrerad kalvfond
0.5 dl hallonbalsamico
0.5 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 msk maizena
1 msk smör

Tillagning: 1h

Börja med sötpotatismoset. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisarna i två centimeter tjocka skivor. Lägg det i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 15 minuter tills de är mjuka. Håll varmt under folie.
Sänk ugnsvärmen på 125°. Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnskidan ner 2–3 minuter tills de blir knapriga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Salta och peppra generöst. Lägg brösten i en ugnsform och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av 68-70°.
Ta till vara på skyn från formen och häll den i en liten kastrull tillsammans med koncentrerad kalvfond, hallonbalsamico och vatten samt soja. Låt det koka ihop ett par minuter och red av med maizena. Rör ner smöret tills det smält.
Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret i en kastrull. Hetta upp grädden och mixa i den. Värm upp moset snabbt och smaka av med salt. Skiva ankan i fina skivor tvärs över, salta lätt på snittytorna och servera med moset och den goda skyn. Garnera gärna med hallon.

4 personer

Skivat ankbröst tuffas till med het chiliglaze och får sällskap av fruktig couscous och svalkande valnötsyoghurt på tallriken. Mums!

2 ankbröst

salt och nymalen svartpeppar

Chiliglaze:

1/2 dl vitt vin

1 apelsin (saften)

1 dl honung

1/2 tsk krossad torkad chili (t ex ancho)

1 krm malen ingefära (eller 1 tsk färsk riven)

ett par droppar sesamolja

Fruktig couscous:

3 dl grönsaksbuljong

1 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl couscous

1 apelsin (saften)

1/2 msk flytande honung

2 msk olivolja

1 rödlök

8 torkade aprikoser

4 mangoldblad

100 g kikärter

1/2 dl sultanrussin eller gröna russin

1 dl blandade oliver

olivolja (till stekning)

Valnötsyoghurt:

1 1/2 dl turkisk yoghurt

50 g valnötter (hackade)

1–2 tsk sambal oelek (ev 1/2 msk färsk hackad koriander)

1 krm salt

Börja med glazen. Blanda alla ingredienser utom sesamoljan i en kastrull och koka ihop ett par minuter. Låt glazen kallna och droppa i sesamoljan.

Blanda samman ingredienserna till valnöts-yoghurten och smaka av med salt. Ställ kallt till servering.

Sätt på ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankans fettkappa med en vass kniv. Stek ankbrösten med den feta sidan ner i en torr stekpanna, och vänd efter ett par minuter. Salta och peppra. Lägg ankbrösten i en liten långpanna, sätt in i ugnen och stek ca 25 minuter, till en innertemperatur på 60°.

Gör couscousen under tiden.

Koka upp grönsaksbuljongen med kryddorna. Ta av från värmen, häll buljongen över couscousen och rör om. Sätt på ett lock 5 minuter. Ta av locket och rör om med en gaffel så att couscousen blir fluffig. Häll på apelsinsaft, honung och olivolja och rör om.

Strimla rödlöken, halvera aprikoserna och riv mangoldbladen i mindre bitar. Bryn löken och aprikoserna i olivolja. Tillsätt mangold, kikärter och russin. Salta och peppra. Vänd ner blandningen i couscousen och strö över oliverna.

Vira in ankbrösten i lite aluminiumfolie eller smörpapper så att köttsaften får sätta sig. Pensla på glazen och skiva upp ankbrösten precis innan servering. Servera också glaze i en skål vid sidan om. Bjud couscous och valnötsyoghurt till.