Inlägg taggade med ‘ankbröst’

4 personer

Skivat ankbröst tuffas till med het chiliglaze och får sällskap av fruktig couscous och svalkande valnötsyoghurt på tallriken. Mums!

2 ankbröst

salt och nymalen svartpeppar

Chiliglaze:

1/2 dl vitt vin

1 apelsin (saften)

1 dl honung

1/2 tsk krossad torkad chili (t ex ancho)

1 krm malen ingefära (eller 1 tsk färsk riven)

ett par droppar sesamolja

Fruktig couscous:

3 dl grönsaksbuljong

1 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl couscous

1 apelsin (saften)

1/2 msk flytande honung

2 msk olivolja

1 rödlök

8 torkade aprikoser

4 mangoldblad

100 g kikärter

1/2 dl sultanrussin eller gröna russin

1 dl blandade oliver

olivolja (till stekning)

Valnötsyoghurt:

1 1/2 dl turkisk yoghurt

50 g valnötter (hackade)

1–2 tsk sambal oelek (ev 1/2 msk färsk hackad koriander)

1 krm salt

Börja med glazen. Blanda alla ingredienser utom sesamoljan i en kastrull och koka ihop ett par minuter. Låt glazen kallna och droppa i sesamoljan.

Blanda samman ingredienserna till valnöts-yoghurten och smaka av med salt. Ställ kallt till servering.

Sätt på ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankans fettkappa med en vass kniv. Stek ankbrösten med den feta sidan ner i en torr stekpanna, och vänd efter ett par minuter. Salta och peppra. Lägg ankbrösten i en liten långpanna, sätt in i ugnen och stek ca 25 minuter, till en innertemperatur på 60°.

Gör couscousen under tiden.

Koka upp grönsaksbuljongen med kryddorna. Ta av från värmen, häll buljongen över couscousen och rör om. Sätt på ett lock 5 minuter. Ta av locket och rör om med en gaffel så att couscousen blir fluffig. Häll på apelsinsaft, honung och olivolja och rör om.

Strimla rödlöken, halvera aprikoserna och riv mangoldbladen i mindre bitar. Bryn löken och aprikoserna i olivolja. Tillsätt mangold, kikärter och russin. Salta och peppra. Vänd ner blandningen i couscousen och strö över oliverna.

Vira in ankbrösten i lite aluminiumfolie eller smörpapper så att köttsaften får sätta sig. Pensla på glazen och skiva upp ankbrösten precis innan servering. Servera också glaze i en skål vid sidan om. Bjud couscous och valnötsyoghurt till.